Friuli-Venezia Giulia is de regio boven Venezia, in het uiterste noordoosten van Italië tegen de Sloveense grens. Wijn is van oudsher een belangrijk product geweest in Friuli, met name vanwege de nabijheid van strategische havensteden als Trieste en Venezia. Kenners zijn van mening dat de regio uitstekende wijnen voortbrengt, mede door de mooie mineraliteit van de bodem. Deze komt onder andere voort uit het feit dat de bomen rijk is aan vergruisd alpien gesteente, afkomstig van de vele gletsjers die in oude tijden in dit gebied lagen.
 
Friuli-Venezia Giulia kent in totaal circa 20.000 hectare aan wijngaarden. Het gebied heeft momenteel 3 DOCG-appelaties, waarvan 2 voor zoete wijnen. De bodem en het klimaat zijn uitermate geschikt voor de productie van witte wijnen van internationale (Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon) en inheemse druivenvariëteiten (Ribolla Gialla, Malvasia Istriana,Tocai Friulano en Picolit). Desalniettemin worden er in de regio ook vele goede rode wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, de Merlot, de Refosco en de Schioppettino. Deze laatste twee druivensoorten kunnen zeer intense wijnen opleveren die geschikt zijn om bij stoofpotten, goulash, wildgerechten en diverse gerijpte kazen te drinken.
 
Een speciale wijn is de Picolit, een van de duurste witte wijnen van Italië. Picolit komt uit de Colli Orientali del Friuli. De wijn is strogeel, heeft een prachtig delicaat bouquet en een fluwelig zoete smaak. Het alcoholpercentage van de Picolit ligt vaak ver boven de 15 procent.

 


Vignai-da-Duline
Vignai da Duline

 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.