Podere-Il-Carnasciale
“Over the years Il Carnasciale has acquired cult status among readers who crave the finest Tuscany has to offer, and rightly so. These are some of the most unique wines from Italy.” (Antonio Galloni)

TTot 2005 bestond er één Toscaanse wijn alleen in naam voor wijnliefhebbers. Uitsluitend gebotteld in magnum, kregen slechts twee enotecas in Toscane (van de duizend of meer) er een. En de restauranttoewijzingen bleven beperkt tot enkele driesterrenrestaurants in Florence en Parijs. Leden van het elite Teatro del Sale in Florence kunnen één magnum per jaar kopen, een privilege dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In de laatste jaren zijn er iets meer wijnstokken aangeplant dan de oorspronkelijk één hectare, maar de opbrengst is nog steeds miniscuul en zonder de juiste connecties is het nog steeds onmogelijk om deze iconische wijn te bemachtigen.

De wijn is Il Caberlot, en het fascinerende verhaal erachter is niet alleen gebaseerd op schaarste. Il Caberlot en haar tweede label Carnasciale, zijn de enige wijnen ter wereld die gemaakt zijn van een mysterieuze kloon die vier decennia geleden in de buurt van Verona werd ontdekt. De druif, "Caberlot" genaamd, is een natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc als Merlot. De ontdekker van Caberlot -agronoom Remigio Bordini- heeft de wijnstok slechts op één plaats buiten zijn kwekerij laten planten: op Il Carnasciale, bovenop een op het zuiden gelegen rotsmassa die boven de rivier de Arno van Toscane uittorent. De beroemde enoloog Vittorio Fiore ontdekte deze providentiële site in 1986. Om de opbrengsten te beperken, adviseerde Fiore de eigenaars van de wijngaard - Wolf en Bettina Rogosky - om een toenmalige revolutionaire 10.000 wijnstokken per hectare te planten en te snoeien tot slechts vijf clusters per plant. Om een goede toekomst voor Il Caberlot te waarborgen, begroeven de Rogoskys een fles Sassicaia onder de eerste wijnstok.

Il Caberlot heeft een buitengewoon parfum, een strakke textuur en een grote elegantie. Met de nuances van Graves, Pomerol en het unieke terroir van Il Carnasciale behoort het tot de meest bijzondere wijnen ter wereld. En vanaf het eerste wijnoogstjaar 1988 is Il Caberlot een grote cultwijn in Europa. Wolf Rogosky is in 1996 overleden, maar Bettina heeft het werk voortgezet met haar zoon, Moritz, en haar wijnmaker, Peter Schilling. De wijn wordt nog steeds met de hand gebotteld en wordt twee jaar lang bewaard voordat hij wordt vrijgegeven. Bettina Rogosky nummert nog elk etiket met de hand. Een tweede wijn, gemaakt van jongere wijnstokken en met de naam "Carnasciale", werd in 2000 geïntroduceerd. De Caberlot Riserva Vigna Vincaie is in 2016 geintroduceerd.




Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Il Carnasciale – Carnasciale 2018

De tweede wijn van Il Carnasciale en de unieke Caberlot druif.

49,00

excl. btw

59,29

incl. btw
visibility
shopping_cart

Il Carnasciale – Il Caberlot 2015 MAGNUM

Absulote unicorn wijn van de unieke Caberlot druif. James Suckling: 96 punten!

225,00

excl. btw

272,25

incl. btw
visibility

Il Carnasciale – Il Caberlot Sommelleria 2016

Absulote unicorn wijn van de unieke Caberlot druif. Vinous: 97 punten!

125,00

excl. btw

151,25

incl. btw
visibility
shopping_cart

Il Carnasciale – Il Caberlot 2016 MAGNUM

Absulote unicorn wijn van de unieke Caberlot druif. Vinous: 97 punten!

235,00

excl. btw

284,35

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.