Alepa
Intuïtie is vrouwelijk. Het transformeren van een buitenverblijf in een wijnmakerij was de geweldige intuïtie van Paola Riccio, de oprichter van Cantina AlePA en Grande Dame van de Palagrello druif.
Alepa ligt op enkele kilometers van het majestueuze Koninklijk Paleis van Caserta, in het ongerepte gebied van de Caiatijnse heuvels waar de pitoreske natuurlijke scenario's -die door de schilder van de Bourbon dynastie, Jacob Philipp Hackert, zijn geschilderd- nog steeds realiteit zijn.

Het bedrijf werd opgericht in de jaren '80 voor de eigen familieproductie, met Aglianico en Cabernet als rode druiven en Falanghina en Greco als witte druiven. In het begin van de jaren 2000 nam Paola Riccio de leiding over het familiebedrijf over, met het idee om het een nieuwe impuls te geven. Om de roeping van het gebied te eren, introduceerde ze de nagenoeg uitgestorven “koningsdruif” Pallagrello, een autochtone wijndruif van het Caiatina gebied, die zowel in een witte als in een rode variant bestaat en die naar verluidt de favoriete druif was van koning Ferdinand IV van Bourbon (1751-1825). Paola startte eerst met het blenden met de bestaande druiven. Maar na enkele jaren rooide ze de meeste oorspronkelijke wijngaarden en richtte ze zich nagenoeg volledig op de witte en rode Palagrello. 

Vanaf het begin heeft Paolo besloten om haar wijnen op een volstrekt natuurlijke wijze te produceren. Alle productieprocessen worden gekenmerkt door een groot respect voor de tijd. Zowel bij het wachten op volledige rijping in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces, waarbij vaak sprake is van een lange rijping voordat de wijn te koop wordt aangeboden, zodat de wijnen hun expressieve en aromatische rijkdom volledig tot uitdrukking kunnen brengen. Het gevolg zijn complexe wijnen met een typisch territoriaal gezicht, die het authentieke karakter van deze hoek van Campanië kunnen vertellen.

Paolo geeft vrijelijk toe dat ze in het verleden moeite had om haar -zeer beperkte hoeveelheid- wijn te verkopen vanwege hun ongewone en geconcentreerde stijl. De wijnen hebben namelijk tijd in de kelder nodig om hun bijzondere nuances weer te geven. Sinds gemacereerde wijnen, met name Orange wines, in zwang zijn geraakt, is de bijzondere kwaliteit van Alepa ontdekt en is het erg lastig geworden om de wijn te verkrijgen.

De wijnen van Alepa drink je in het ritme van de natuur…nooit gehaast, maar altijd op tijd!
Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Alepa – Casa di Campagna Bianco 2017

Volle en rijke blend van Falanghina en Greco.

14,50

excl. btw

17,55

incl. btw
visibility
shopping_cart

Alepa – Palagrello Riccio Bianco 2015

Rijke, geconcentreerde wijn van Palagrello Bianco

17,75

excl. btw

21,48

incl. btw
visibility
shopping_cart

Alepa – Privo L’Eretico Bianco 2017

Geconcentreerde orange wine van Palagrello Bianco. Doctor Wine: 90 punten!

25,60

excl. btw

30,98

incl. btw
visibility
shopping_cart

Alepa – Casa di Campagna Rosso 2018

Bijzondere blend van Palagrello Nero en Cabernet Sauvignon.

14,50

excl. btw

17,55

incl. btw
visibility
shopping_cart

Alepa – Privo L’Eretico Rosso 2018

Sappige en fruitige expressie van Cabernet Sauvignon. Doctor Wine 90 punten

25,60

excl. btw

30,98

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
Accepteer geselecteerde cookies
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.