Het woord Potazzine wordt in Italië gebruikt voor een kleine, kleurige en levendige vogelsoort die leeft in de Toscane. In Montalcino gebruiken (groot)ouders dit woord vaak als koosnaampje voor hun (klein)kinderen. En het was Oma die kleindochters Viola en Sofia, de dochters van de eigenaren Giuseppe en Gigliola Gorelli, haar kleine ‘potazzine’ noemde.
 
Dat de tenuta later Le Potazzine werd genoemd was een logisch gevolg. De geboortes van Viola en Sofia lopen namelijk synchroon met de verschillende fasen die dit wijnhuis heeft doorgemaakt. Viola werd geboren in 1993, in hetzelfde jaar dat Tenuta Le Potazzine werd gesticht. Na jaren bedrijfsleider te zijn geweest op het wijndomein van zijn vader, Le Due Portine, vond Giuseppe Gorelli het tijd om zijn vleugels uit te slaan. De brede ervaring die hij als agronoom en oenoloog bij zijn vader had opgedaan, zorgde voor instant succes bij Le Potazzine.
 
In 1996, het geboortejaar van Sofia, kocht Giuseppe vervolgens 2 hectare nieuwe velden in het zuiden, waardoor het totaal op 5 hectare kwam. Zo kon Giuseppe de druiven van twee velden gaan combineren tot een wijn die tot op de dag van vandaag uitblinkt in karakter en perfecte balans.
 
Vanaf het begin werkt Guiseppe Gorelli alleen met natuurlijke, wilde gisten in plaats van met kweekgist. Dit is niet zonder risico, aangezien het gistingsproces dan opeens kan stoppen, zonder dat het gistingsproces is voltooid. In de hand van meesteroenoloog Gorelli zorgen deze natuurlijke gisten echter voor wijnen die nét dat beetje extra hebben.
 
Met een totale productie van 35.000 flessen per jaar is Le Potazzine geen groot wijnhuis in aantal. In kwaliteit hoort het domein echter bij de top van Montalcino. 




Bezig met laden...
Foto Omschrijving
 
Le-Potazzine-–-Sangiovese-Parus-IGT-2015 Le Potazzine – Sangiovese Parus IGT 2015

Heerlijke, fluweelzachte Sangiovese met aroma’s van rood fruit en specerijen. Heerlijk bij pasta met vleessaus en stevige risotto met bospaddestoelen.
Potazzine-–-Sangiovese-‘Parus-IGT-2014 Potazzine – Sangiovese ‘Parus' IGT 2014

Heerlijke, fluweelzachte Sangiovese met aroma’s van rood fruit en specerijen. Heerlijk bij pasta met vleessaus en stevige risotto met bospaddestoelen.
Potazzine-–-Rosso-di-Montalcino-DOC-2014-PICCOLO-0375L Potazzine – Rosso di Montalcino DOC 2014 PICCOLO 0,375L

Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildragu.
Potazzine-–-Rosso-di-Montalcino-DOC-2012 Potazzine – Rosso di Montalcino DOC 2012

Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildrage. Robert Parker: 90 punten
Potazzine-–-Rosso-di-Montalcino-DOC-2014 Potazzine – Rosso di Montalcino DOC 2014

Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildragu.
Potazzine-–-Brunello-di-Montalcino-DOCG-2011-PICCOLO-0375L Potazzine – Brunello di Montalcino DOCG 2011 PICCOLO 0,375L

Hooggewaardeerde Brunello di Montalcino. Rijk aan diepe aroma’s van kersen, dop, kruiden en mint. Heerlijke meditatiewijn. Robert Parker 96 punten.
Potazzine-–-Rosso-di-Montalcino-DOC-2016 Potazzine – Rosso di Montalcino DOC 2016

Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildragu.
Potazzine-–-Rosso-di-Montalcino-DOC-2015 Potazzine – Rosso di Montalcino DOC 2015

Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildragu. Wine Enthusiast: 92 punten!
Potazzine-–-Brunello-di-Montalcino-DOCG-2008 Potazzine – Brunello di Montalcino DOCG 2008

Hooggewaardeerde Brunello di Montalcino. Rijk aan diepe aroma’s van kersen, dop, kruiden en mint. Heerlijke meditatiewijn. James Suckling: 91 punten.
Potazzine-–-Brunello-di-Montalcino-DOCG-2012 Potazzine – Brunello di Montalcino DOCG 2012

Hooggewaardeerde Brunello di Montalcino. Rijk aan diepe aroma’s van kersen, dop, kruiden en mint. Heerlijke meditatiewijn. Robert Parker 96 punten.
Potazzine-–-Brunello-di-Montalcino-Riserva-DOCG-2006 Potazzine – Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2006

Deze zeer hooggewaardeerde Brunello di Montalcino Riserva wordt alleen in de beste vintages gemaakt en ondergaat dan 60 maanden houtrijping. Absolute topklasse!!
Potazzine-–-Brunello-di-Montalcino-DOCG-2011-MAGNUM-15L Potazzine – Brunello di Montalcino DOCG 2011 MAGNUM 1,5L

Hooggewaardeerde Brunello di Montalcino. Rijk aan diepe aroma’s van kersen, dop, kruiden en mint. Heerlijke meditatiewijn. Robert Parker 96 punten.