De streek Abruzzo ligt in het oosten van Italië, ter hoogte van Rome. Hier ligt het hoogste deel van de Apennijnen, het Gran Sasso massief, met bergtoppen van bijna 3000 meter. Dit bergmassief en de Adriatische Zee aan de andere kant, bepalen voor een groot deel het klimaat in de Abruzzo.
 
Met ongeveer 34.000 hectare is het wijngaard­areaal van Abruzzo niet zo groot. Toch wordt er in de Abruzzo een enorme hoeveelheid wijn geproduceerd: wat volume betreft behoort Abruzzo tot de top van Italië. Veel wijnen uit de Abruzzo zijn dan ook massawijnen, zoals ook blijkt uit het feit dat het gebied slechts 1 DOCG-classificatie kent. De laatste tijd worden echter ook hier steeds meer kwaliteitswijnen geproduceerd, vooral omdat belangrijke Italiaanse producenten in deze wijnstreek investeren
 
Het wijnlandschap van de Abruzzo wordt bepaald door 2 druivenrassen: de Montepulciano voor rode wijnen (niet te verwarren met het gelijknamige stadje in Toscane waaraan de Vino Nobile di Montepulciano zijn naam ontleent, welke overigens is gemaakt van Sangiovese druiven) en de Trebbiano voor witte wijnen. Daarnaast zijn er kleinere appellaties voor autochtone druivensoorten als Pecorino en Passerina.
 
Montepulciano en Trebbiano zijn druiven met veel karakter en potentiëel en brengen, mits in de handen van een goede oenoloog, zeer karakteristieke wijnen voort. Internationaal oogsten deze wijnen steeds meer lof oogsten van wijncritici.


Valentini
Valentini

 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.