Valentini - Trebbiano d'Abruzzo 2015
Valentini - Trebbiano d'Abruzzo 2015
Beste witte wijn van Italië in 2012. Een rijke en complexe wijn met een enorm aromapallet. Exotisch fruit en citrus, mineraal en licht ziltig. Vinous: 93 Punten.
€ 95,00
excl. btw
€ 114,95
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 2

Aantal: 
Bestellen
 
Trebbiano is van zichzelf geen druif met heel veel expressie. De algemene opvatting is dat Trebbiano vooral geschikt is voor eenvoudige wijn in bulkhoeveelheden.
Behalve als je hem in handen geeft van Valentini. Dan verandert zelfs een wijn van Trebbiano in een icoon die gemakkelijk mee kan met de beste 1er Cru Bourgognes.
 
De druiven van zijn afkomstig van 70 jaar oude wijnstokken van een locale antieke cloon van Trebbiano Abruzzese. Hoe de wijn precies wordt gemaakt is niet bekend. Er wordt op volstrekt natuurlijke wijze gewerkt zonder chemische interventies, kweekgist en temperatuur controle. De vergisting vindt plaats in cementen vaten en rijpt naar verluidt in grote oude vaten van Sloveens eiken. Valentini bottelt zijn wijnen pas op bestelling.
 
De kleur is diep strogeel, met een gouden gloed. Deze Trebbiano is zeer rijk en complex met aroma’s van steenfruit en meer exotische fruittonen, hooi, mandarijn, citrus en een breed spectrum aan kruiden. In de mond ontwikkelt zich een fascinerende mineraliteit, met florale tonen en honing. De wijn heeft iets ziltigs en aards. Een duidelijke signatuur van het terroir.
 
De wijnen van Valentini hebben jaren nodig om hun volledige potentieel te ontwikkelen, in lijn met Valentini’s favoriete quote: Natura non facit sultus (Aristoteles)…de natuur neemt geen sprongen. Dus geduld is een belangrijke eigenschap om de wijnen van Valentini maximaal te genieten.
 
Valentini’s Trebbiano d’Abruzzo is in 2012 uitgeroepen tot Beste Witte Wijn van Italië.
 
Ian d'Agata, vinous.com, September 2019 | Score: 93+
Good bright yellow. The pure, complex nose suggests lime, yellow apple and botanical herbs. Then very precise, intense and penetrating, if still youthfully unevolved, conveying a powerful, three-dimensional impression of extract and a deep, textured, multilayered mouthfeel. The wine closes very long and juicy, with herbal and saline elements that titillate the taste buds. Another outstanding wine from Valentini, who never misses a beat with his Trebbiano d’Abruzzo. Drink between 2022-2033.
 
Naam
Trebbiano d'Abruzzo
Jaargang
2015
Classificatie
DOC
Producent
Azienda Agricola Valentini
Gebied
Abruzzo | Colline Teramane
Duivensoort
100% Trebbiano Abruzzese
Rijping
12 maanden Sloveens eiken (vaten minimaal 70 jaar oud)
Kleur
Wit
Soort
Droog
Inhoud
0,75 L
Score
93 punten (Vinous)