Valentini
"One of Italy’s most iconic producers" (Antonio Galloni)
 
Edoardo Valentini is misschien wel de grootste mystieke cultfiguur van de Italiaanse wijnwereld. De in 2006 overleden wijnmaker was een uiterst excentrieke en teruggetrokken persoon. Edoardo was bijzonder publiciteitsschuw, heeft nooit een euro uitgegeven aan marketing en niemand weet precies hoe de wijn gemaakt wordt
 
De legende wordt verder versterkt door het enorme perfectionisme waarmee hij zijn wijnstokken verzorgt en zijn wijn maakt. De wijnbouw is biodynamisch, gebaseerd op Griekse filosofie, maar op Valentini’s eigen wijze. In de kelder wordt nagenoeg geen enkele interventie gepleegd.
 
Ondanks dat Valentini 60 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking heeft, komt de wijn in absurd lage hoeveelheden op de markt. De legendarische Trebbiano d’Abruzzo wordt maar in 70% van de jaren gemaakt en zelfs dan voldoet maar 5% van de druiven aan de kwaliteitseisen om onder de naam Valentini te bottelen. De rest wordt verkocht. Van de rode Montepulciano zijn in de afgelopen 15 jaar zelfs maar 3 vintages uitgebracht.
 
Sinds Edoardo’s dood in 2006, na 50 vintages wijn maken, wordt het domein geleid door Edoardo’s zoon Francesco en zijn vrouw Elèna. Francesco, bijna net zo mystiek als zijn vader, is vanaf jonge leeftijd door zijn vader geschoold en heeft de epische kwaliteit van de wijnen misschien zelfs nog verbeterd. Onder zijn hand is de wijn meer consistent en elegant geworden, zonder ook maar iets van het typische karakter ervan op te offeren.
 
Het zijn de mystieke excentriciteit van Valentini’s persoonlijkheid, gecombineerd met de perfectionistische behandeling van zijn wijnstokken, die de legende op gang brachten. Maar het was de excellente kwaliteit, complexiteit en levensduur van zijn wijnen die Valentini’s reputatie als een van de beste wijnmakers van Italië vestigden.
 
De wijnen van Valentini zijn een eenmalige belevenis. Tenminste, volgens degenen die het geluk hadden om ooit een fles te kunnen proeven!
Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Valentini - Trebbiano d'Abruzzo 2015

Beste witte wijn van Italië in 2012. Een rijke en complexe wijn met een enorm aromapallet. Exotisch fruit en citrus, mineraal en licht...

95,00

excl. btw

114,95

incl. btw
visibility
shopping_cart

Valentini - Montepulciano d'Abruzzo 2013

Deze Montepulciano is een van de meest gezochte wijnen van Italië. Ongekend complex, met een waaier aan aroma’s en een fenomenale...

195,00

excl. btw

235,95

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
Accepteer geselecteerde cookies
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.