Het bergachtige en zonovergoten eiland Sicilië heeft het met bijna 135.000 hectare wijngaard het grootste wijngaardoppervlak van Italië. Ooit was Sicilië de ‘brug’ tussen de oude beschaving in Klein-Azië (Turkije) en Griekenland met het nog onontwikkelde Europa. De Romeinen schreven al over de druivenrassen, wijnsoorten en vinificatiemethoden op het eiland. De wijnbouw kwam via Sicilië naar de rest van Europa en heeft zich van daaruit over de hele wereld verspreid.
 
De lange kuststrook van Sicilië heeft een warm en droog klimaat. Veel wijngaarden moeten geïrrigeerd worden. In de centraal gelegen berggebieden heerst een iets vochtiger klimaat. De druiven aan de kuststrook lijden onder de hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven gemiddeld een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad, welke de wijnen toegankelijk, warm en enigszins kruidig maken
De actieve vulkaan Etna is belangrijk voor Sicilië. De lavagronden op de hellingen zijn vruchtbaar en in principe geschikt voor wijnbouw, hoewel juist uitbarstingen van diezelfde vulkaan soms een eind maken aan het werk van jaren.
 
De wijn waar Sicilië bekend mee is geworden is de Marsala DOC, oorspronkelijk een droge sherry-achtige wijn die in de loop der tijd in vele zoete varianten (port-achtig) op de markt is gebracht. De gelijknamige havenstad in het uiterste westen van het eiland dankt haar naam aan de Arabieren die de stad uitriepen tot ‘Marsah-El-Allah” oftewel ‘Haven van God’.
 
Sicilië kent 1 DOCG-classificatie (Cerasuolo di Vittoria). Echter de laatste jaren ontwikkelt zich op Sicilië een uiterst moderne wijnindustrie die moderne wijnen voortbrengt die in razendsnel tempo populair worden. Mooie witte wijnen worden vooral gemaakt van de inheemse druivenrassen Grillo, Inzolia en Grecanico, terwijl de rode wijnen afkomstig zijn van de alom bekende Nero d’Avola (lokaal ook wel Calabrese genoemd) en de Nerello Mascalese. Buiten het gebruik van de lokale duirvensoort wordt er op Sicilia succesvol geëxperimenteerd met buitenlandse druivensoorten zoals de Chardonnay, de Sauvignon en de Pinot’s onder de witte en de Cabernet Sauvignon en Merlot onder de rode druiven. Het feit dat grote wijnbedrijven elders in het land momenteel flink aan het investeren zijn in de wijnbouw op Sicilië geeft het grote potentieel van de regio aan.
Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Setteporte - Etna Rosso 2016

Een van de mooiste biologische Etna Rosso’s van de omgeving. James Suckling: 92 punten!

14,50

excl. btw

17,55

incl. btw
visibility

Setteporte - Etna Rosso 2019

Een van de mooiste biologische Etna Rosso’s van de omgeving.

15,70

excl. btw

19,00

incl. btw
visibility
shopping_cart

Setteporte - Etna Bianco N'Ettaro 2020

Biologische Etna Bianco, mineraal en typisch, met appel, peer en witte bloemen Heerlijk bij schaal- en schelpdieren en gegrilde vis.

19,80

excl. btw

23,96

incl. btw
visibility
shopping_cart

Setteporte - Nerello Mascalese 2013

Biologische Nerello Mascalese, fruitig en kruidig, met rood fruit, Mediterraanse kruiden en vuursteen. Heerlijk bij aardse gerechten....

24,75

excl. btw

29,95

incl. btw
visibility
shopping_cart

Setteporte - Nerello Mascalese 2016

Biologische Nerello Mascalese, fruitig en kruidig, met rood fruit, Mediterraanse kruiden en vuursteen. Heerlijk bij aardse gerechten.

24,75

excl. btw

29,95

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
Accepteer geselecteerde cookies
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.