Tenuta San Guido
“We are all children of Sassicaia. It is the inspiration for all Italian wine—past, present and future.” (Bolgheri sterproducent Michele Satta)

In de jaren '20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een 'edele' wijn te creëren, naar het beeld van de edele Bordeauxwijnen, welke onder de aristocratie de norm waren.

Zijn experiment startte nadat hij bij de Hertogen van Salviati wijn had geproefd die afkomstig was van hun eigen wijngaarden. Deze wijnen hadden een vergelijkbaar bouquet als de gerijpte Bordeaux. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Het bouquet dat hij zocht, vond hij in de Cabernet Sauvignon. 

Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had. 

Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door een vergelijkbare bodemstructuur in het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. 'Graves' is het Franse woord voor 'gravel'. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect 'met stenen bezaaide grond' betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. De eerste oogstjaren van de Sassicaia werden niet gewaardeerd. Maar de Markies volhardde en ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten. 

De rest is geschiedenis. De faam van Sassicaia werd gevestigd nadat hij in 1978, in een blindproeverij van Decanter, alle grote Bordeaux van tafel veegde.
Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. 
San Guido - Le Difese 2018
19,50 excl. btw
23,60 incl. btw
Het kleinste broertje van de Sassicaia. Rijke blend Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Robert Parker: 90 punten!
San Guido - Le Difese 2019
19,98 excl. btw
24,18 incl. btw
Het kleinste broertje van de Sassicaia. Rijke blend Cabernet Sauvignon en Sangiovese.
San Guido - Guidalberto 2018
32,50 excl. btw
39,33 incl. btw
Geen kleine Sassicaia, maar gewoon een topwijn op zichzelf! Robert Parker 93 punten.
San Guido - Sassicaia 2012
190,00 excl. btw
229,90 incl. btw
De icoonwijn van de Bolgheri en misschien wel van Italië, deze Sassicaia. Robert Parker 93 punten.
San Guido - Sassicaia 2013
240,00 excl. btw
290,40 incl. btw
De icoonwijn van de Bolgheri en misschien wel van Italië, deze Sassicaia. Robert Parker 97 punten.
San Guido - Sassicaia 2015
240,00 excl. btw
290,40 incl. btw
De icoonwijn van de Bolgheri en misschien wel van Italië, deze Sassicaia. Robert Parker 97 punten.
San Guido - Sassicaia 2017
210,00 excl. btw
254,10 incl. btw
De icoonwijn van de Bolgheri en misschien wel van Italië, deze Sassicaia. WineEnthusiast 97 punten.
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.