Potazzine – Rosso di Montalcino 2016
Potazzine – Rosso di Montalcino 2016
Hooggewaardeerde Rosso di Montalcino. Complexe aroma’s van besfruit, kruiden, ceder en tabak. Lekker bij stevige pasta met wildragu. Vinous (Antonio Galloni): 92 punten!
€ 23,10
excl. btw
€ 27,95
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 39

Aantal: 
Bestellen
 
Montalcino is bakermat van een wereldberoemde wijn: Brunello di Montalcino. De Rosso di Montalcino is het kleine en jongere broertje van de Brunello. Minder lang gerijpt en iets toegankelijker dan zijn grote broer.

De Rosso di Montalcino van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met reflecties van granaatrood. In de neus intense aroma’s van besfruit en kersen met duidelijk florale tonen en wat munt, specerijen en ceder. De smaak is complex en vol, met mooie tannines en een intense en mooi minerale afdronk.

De druiven voor deze Rosso di Montalcino zijn afkomstig van de wijngaarden Le Prata (500m hoogte) en Le Torre (420m). De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 40 dagen) in RVS vindt plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten.  Na fermentatie rijpt de wijn circa 12 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter, waarbij de druiven van elke wijngaard apart rijpen. Na de rijping wordt de wijn geblend en gebotteld en rust dan nog 4 maanden op fles. De Rosso di Montalcino wordt niet gefilterd.

De keuze tussen Rosso en Brunello wordt in de kelder gemaakt en is alleen afhankelijk van de kwaliteit van de vintage. De wijn die wordt gebruikt is dezelfde. Het enige verschil zit hem in de lengte van de vatrijping. Daarom mag deze Rosso di Montalcino met recht een kleine Brunello worden genoemd.

De Rosso di Montalcino is heerlijk bij mooie pasta’s met sugo di carne en stevige risotto’s.

Vinous: 92 punten
“The 2016 Rosso di Montalcino from Le Potazzine is a total showstopper. All of the purity, the translucence, the energy, that makes Sangiovese so alluring comes through in Le Potazzine's 2016 Rosso. Bright red cherry fruit, mint, spice, rose petal and cedar are all beautifully lifted in a refined, impeccable Rosso that will dazzle readers with its total elegance and class. I loved it.” (Antonio Galloni)
 
Naam
Rosso di Montalcino
Jaargang
2016
Classificatie
DOC
Producent
Tenuta Le Potazzine
Gebied
Toscane | Montalcino
Duivensoort
100% Sangiovese
Rijping
12 maanden in eikenhouten vaten van 30 en 50 hectoliter
Kleur
Rood
Soort
Droog
Inhoud
0,75 L
Score
92 punten (Vinous) | 91 punten (Falstaff) | 17/20 (Jancis Robinson)