Paolo-Scavino
Na de dood van hun vader Lorenzo verdeelden Alfonso en Paolo Scavino de wijngaarden van hun vader in de gemeente Castiglione Falletto. Paolo koos onder andere een perceel van 2 hectare cru bekend als Bric dël Fiasc, gelegen in Castiglione Falletto. Het perceel werd aangelegd in 1921, maar pas in 1978 werd de eerste single-vineyard wijn van deze beroemde cru gemaakt, een productie die Paolo startte op verzoek van zijn zoon Enrico.

Op dit moment runt Enrico Scavino samen met zijn dochters Enrica en Elisa, de 4e generatie, het familiedomein. Enrico werkte al in de wijnmakerij in 1951 toen hij nog maar 10 jaar oud was. Na de dood van zijn vader sloeg Enrico een andere weg in, naar een meer moderne stijl. Zo ging hij als een van de eersten in de regio over op temperatuur gecontroleerde wijnbereiding. Verder deed hij in 1993 de gangbare rijping in Slavonisch eiken in de ban om over te gaan op rijping in barriques en startte hij met roterende fermentatie. Achteraf kan deze periode van modernisme het beste worden gezien als een experimentele fase en niet persé als een revolutie.

Want in 1998, slechts een paar jaar na de omslag, koos Scavino weer voor een meer evenwichtige benadering: eerst een jaar rijping in barrique, gevolgd door een jaar in een fust van Slavonisch eiken. Hij verlengde ook de maceratieperiode voor zijn Barolos met twee tot drie dagen. Maar boven alles verlegde hij de aandacht van het wijn maken van de kelder naar de wijngaard, resulterend in een radicale verzorging van de druiven en extreme beperking van de opbrengst. Bij het maken van de wijn worden minimale interventies nagestreefd om de natuurlijke diversiteit van het terroir te behouden.

Mogelijk dat het wijnhuis in de komende jaren nog verder teruggaat naar zijn roots. Paolo's dochter Elisa, die in 2006 haar eerste single-vineyard Barolo van Via Nuova Vineyard maakte, koos voor handmatig overpompen en punchdowns in plaats van roterende gisting. De toekomst zal het leren!
 
Bezig met laden...
visibility

Paolo Scavino - Barolo Bricco Ambrogio 2016

Hooggewaardeerde single-vineyard Cru Barolo Bricco Ambrogio. James Suckling: 97 punten!

55,00

excl. btw

66,55

incl. btw
visibility
shopping_cart

Paolo Scavino - Barolo Bricco Ambrogio 2016 MAGNUM

Hooggewaardeerde single-vineyard Cru Barolo Bricco Ambrogio. James Suckling: 97 punten!

127,00

excl. btw

153,67

incl. btw
visibility
shopping_cart

Paolo Scavino - Barolo Ravera 2016 MAGNUM

Hooggewaardeerde single-vineyard Cru Barolo Ravera. Robert Parker: 97+ punten!

147,00

excl. btw

177,87

incl. btw
visibility
shopping_cart

Paolo Scavino - Barolo Bric dël Fiasc 2016

Paolo Scavino’s signatuurwijn van de grand cru wijngaard Fiasca. Robert Parker: 98 punten!

80,00

excl. btw

96,80

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
Accepteer geselecteerde cookies
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.