Paolo Scavino - Barolo Bric dël Fiasc 2016
Paolo Scavino - Barolo Bric dël Fiasc 2016
Paolo Scavino’s signatuurwijn van de grand cru wijngaard Fiasca. Robert Parker: 98 punten!
€ 80,00
excl. btw
€ 96,80
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 0

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
 
Barolo, de wijn der koningen en de koning der wijnen. Misschien wel de beroemdste wijn van Italië. Barolo staat bekend om zijn veelal stroeve tannines, die jaren nodig hebben om te rijpen. Maar zeker ook om het grote genot dat deze wijn kan brengen aan iedereen die geduld heeft.

De Bric dël Fiasc is afkomstig van de grand cru wijngaard Fiasco in Castiglione Faletto, een van de eerste percelen die een single-vineyard Grand Cru Barolo voortbracht. Het is de signatuurwijn van Enrico Scavino. Hij was het die, nog op jonge leeftijd, zijn vader Paolo ervan overtuigde om een single-vineyard Barolo van dit perceel te maken. In de Fiasco wijngaard kruisen de Tortoniaanse en Helvetiaanse bodems elkaar met een grote finesse en kracht. Dit terroir maakt de Bric dël Fiasc tot een classy en tegelijkertijd klassieke expressie van Nebbiolo, een die tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen in al zijn complexiteit.

De Barolo Bric dël Fiasc is robijnrood met granaatrode nuances. De geur is zeer complex en mineraal met intense tonen van rijpe kersen, bosfruit, gedroogde pruimen en gedroogde kruiden op een aardse achtergrond van bosgrond, leer, drop en pijptabak, met een vleugje menthol. In de mond strak en vol spanning, door nog onstuimige tannines en mooie zuren die het stevige alcoholpercentage in toom houden. Deze fles is gemaakt om de decennia te trotseren!

De druiven voor de Barolo Bric dël Fiasc worden begin november met de hand geoogst. Na de zachte persing wordt de wijn 10 tot 12 dagen geweekt op de schillen. De vergisting van de wijn, in roestvrijstalen tanks duurt gemiddeld 20 tot 30 dagen, waarna een malolactische omzetting volgt in eikenhouten vaten van 225 liter. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 10 maanden in barriques en vervolgens nog eens 12 maanden in grote eikenhouten vaten. Na de assemblage in roestvrijstalen tanks, gedurende 10 maanden, volgt nog eens 10 maanden rijping op fles.

Deze Barolo is een droom bij stevige winterse gerecht, zoals stoofvlees en wild, zeker in combinatie met truffel.

Robert Parker: 98 punten
“Drawing its fruit from Castiglione Falletto, the Paolo Scavino 2016 Barolo Bric dël Fiasc shows dimension, depth, precision and power. The wine opens to a dark garnet color with a saturated hue, leading to a full, all-encompassing bouquet. The Barolo Bric dël Fiasc is often the most representative wine in the Scavino portfolio, and never has this been more true than in this classic vintage. Dark fruit, licorice, spice and ferrous earth build a fluid and multifaceted bouquet. The mouthfeel sits firm and tight on the palate today, promising to evolve and soften tomorrow. This is a bottle for your cellar.” (Monica Larner)

Vinous, 96 punten:
“The 2016 Barolo Bric del Fiasc is a powerful, muscular wine. Youthfully austere and tannic, the 2016 is going to need a number of years to come around, but it is magnificent, even in the early going. Layers of building tannins enshroud a core of dark Nebbiolo fruit, with hints of dried herbs, iron, leather and sweet tobacco that develop with a bit of coaxing. As always, Bric del Fiasc has a feral intensity to it. The 2016 is an especially fine edition and also a terrific example of the style of this Castiglione Falletto site.” (Antonio Galloni)

Wine Spectator, 96 punten:
“This vibrant red is concentrated and supple, bursting with cherry, plum, licorice and eucalyptus aromas and flavors. Offers a sense of elegance, with a slightly chewy texture, along with excellent length. Best from 2023 through 2040.”

James Suckling, 95 punten:
“Very aromatic with roses, strawberries and some cherry blossom, too. Medium to full body and firm, silky tannins with finesse and intensity at the same time. Try after 2022.”