Masseto - Masseto 2018
Masseto - Masseto 2018
De beste merlot van Italië. James Suckling: 98 punten!
€ 690,00
excl. btw
€ 834,90
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 3

Aantal: 
Bestellen
 
Masseto is misschien wel de meest legendarische merlot van Italië en een keiharde concurrent van de eveneens legendarische Pomerol wijnen, zoals Le Pin en Petrus. De vraag naar deze wijn overtreft elk jaar vele malen het aanbod.

Masseto is diep robijnrood, op het zwarte af. In de neus een ware caleidoscoop aan aroma’s, startend met geconcentreerd donker fruit, zwarte bessen en zwarte kersen, met wat lavendel en verweven met specerijen, zoals peper, kruidnagel en zoethout, koffie, leer en drop. In de mond weet de wijn een grote intensiteit en rijpheid van het fruit te combineren met een opmerkelijk gevoel voor evenwicht en frisheid. De tannines zijn mooi verweven, de textuur fluweelzacht, de afdronk vertoont een blijvende fruitigheid en een levendige zuurgraad die een laatste vleugje frisheid geeft. Hoewel het een van de warmste wijnjaren is, kan 2017 worden beschouwd als een zeer typische Masseto in zijn onmiskenbare combinatie van rijkdom en elegantie.

De druiven voor de Masseto worden met de hand geoogst in kleine kratten, met de hand geselecteerd, zowel voor en na het ontstelen, en daarna zacht geperst. De vergisting van de wijn vindt plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks en een klein deel in eikenhouten vaten. Gezien de warmte in de vintage 2017 en de grote concentratie aan fruit, werd de extractie zo zacht mogelijk gehouden, met weinig pump-overs en lage temperaturen van maximaal 25°C, om de smaken fris en levendig te houden. Ook de schilweking was daardoor minder lang dan in andere jaren en duurde nooit langer dan 21 dagen. De malolactische gisting begon in 100% nieuwe eikenhouten barriques, waarbij de verschillende lots gedurende de eerste 12 maanden van de rijping gescheiden werden gehouden. Vervolgens werd de wijn gemengd en opnieuw in de vaten gebracht voor nog een jaar, voor een totaal van 24 maanden. Zoals gebruikelijk werd de Masseto 2017 nog eens 12 maanden op fles bewaard voordat hij op de markt werd gebracht.

Masseto past goed bij rijke gerechten met rood vlees, zoals wild en geroosterd vlees.

James Suckling, 98 punten: 
“This is extremely perfumed with flowers, cherries and blackberries, as well as hints of lavender. It’s full-bodied, yet so refined, linear and racy. Pure silk. The texture is every so polished. Succulent and subtle fruit at the end. New wood showing now. A sophisticated Masseto that shows balance and harmony. Builds with tannins at the finish. Needs time to come completely together. Try after 2025.” 

Vinous, 98 punten: 
“The 2018 Masseto is going to be an absolute thrill for readers who follow this iconic Bolgheri Merlot. Silky, mid-weight and supremely gracious, the 2018 reminds me of the 2004 in its aromatic intensity and classic, refined feel. Inky red/purplish fruit, cedar, lavender, espresso, sage and mint are some of the many aromas and flavors that develop with time in the glass. There is so much to like here. More than anything else, I am struck by how ripe and well balanced the tannins are, something that is rare for Masseto, especially in the early going, when the wine can be a bit burly.

As was the case throughout Tuscany, the 2018 Masseto is the product of a cool year with a fair amount of rain in August. The 2018 was made from all of the key vineyard plots, minus the young vine replants. It is the first vintage made at the estate’s new winery, which is equipped with concrete fermenters that allow for more flexibility in extraction. Aging was 24 months in French oak, 100% new.”
(Antonio Galloni)

Robert Parker, 97 punten: 
“The 2018 Masseto is the vintage surprise few of us could have expected. The season saw rains just before harvest, and vintners were forced into dramatic last-minute decisions and risks. The expert team at Masseto navigated those challenges with deft precision in this first vintage executed in the new winery that is now fully dedicated and engineered to fulfill the expectations of this iconic Merlot from coastal Tuscany. The new gravity-flow building has angular concrete fermentors and an old-fashioned basket press. Dark fruit and ripe blackberry bleed slowly into spice, leather, chocolate and sweet tobacco. The wine shows generous extraction and concentration; however, it remains light and lifted throughout.” (Monica Larner)