Masseto - Masseto 2017
Masseto - Masseto 2017
De beste merlot van Italië. James Suckling: 98 punten!
€ 650,00
excl. btw
€ 786,50
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 0

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
 
Masseto is misschien wel de meest legendarische merlot van Italië en een keiharde concurrent van de eveneens legendarische Pomerol wijnen, zoals Le Pin en Petrus. De vraag naar deze wijn overtreft elk jaar vele malen het aanbod.

Masseto is diep robijnrood, op het zwarte af. In de neus een ware caleidoscoop aan aroma’s, startend met geconcentreerd donker fruit, zwarte bessen en zwarte kersen, met wat lavendel en verweven met specerijen, zoals peper, kruidnagel en zoethout, koffie, leer en drop. In de mond weet de wijn een grote intensiteit en rijpheid van het fruit te combineren met een opmerkelijk gevoel voor evenwicht en frisheid. De tannines zijn mooi verweven, de textuur fluweelzacht, de afdronk vertoont een blijvende fruitigheid en een levendige zuurgraad die een laatste vleugje frisheid geeft. Hoewel het een van de warmste wijnjaren is, kan 2017 worden beschouwd als een zeer typische Masseto in zijn onmiskenbare combinatie van rijkdom en elegantie.

De druiven voor de Masseto worden met de hand geoogst in kleine kratten, met de hand geselecteerd, zowel voor en na het ontstelen, en daarna zacht geperst. De vergisting van de wijn vindt plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks en een klein deel in eikenhouten vaten. Gezien de warmte in de vintage 2017 en de grote concentratie aan fruit, werd de extractie zo zacht mogelijk gehouden, met weinig pump-overs en lage temperaturen van maximaal 25°C, om de smaken fris en levendig te houden. Ook de schilweking was daardoor minder lang dan in andere jaren en duurde nooit langer dan 21 dagen. De malolactische gisting begon in 100% nieuwe eikenhouten barriques, waarbij de verschillende lots gedurende de eerste 12 maanden van de rijping gescheiden werden gehouden. Vervolgens werd de wijn gemengd en opnieuw in de vaten gebracht voor nog een jaar, voor een totaal van 24 maanden. Zoals gebruikelijk werd de Masseto 2017 nog eens 12 maanden op fles bewaard voordat hij op de markt werd gebracht.

Masseto past goed bij rijke gerechten met rood vlees, zoals wild en geroosterd vlees.

James Suckling, 98 punten: 
“The clarity of the ripe blackcurrants, black cherries and flowers in the nose is entrancing. Lavender, too. It’s full-bodied with firm, silky tannins that run long and straight through the wine, providing brightness and focus. Goes on for minutes. Strength with finesse Drink after 2024, but already wonderful to taste.” 

Decanter, 97 punten: 
“This is luscious, think Le Pin rather than Petrus if you are comparing to a Pomerol. The layers of spice are clear and distinct, from pepper to saffron to cloves, extremely rich but with an upward swing of acidity that keeps it gripped on to its base, and delivers the power and seduction of Masseto. An excellent vintage taking the extreme drought of the summer in its stride, proof of the exceptional location of this property. There are plenty of finely tuned tannins, but you have to wait until you are halfway through the palate before they start to build in intensity, so well brushed and supple they are at first. One to savour, for sure. 100% new oak. 24 months in barrel then another 12 months in bottle before being released from the estate.”

Robert Parker, 97 punten: 
“The Masseto 2017 Masseto puts on another exhilarating, knock-out performance for the third year in a row. The Masseto vineyard is a triangular-shaped plot tucked in at the back of the same property that houses the Ornellaia vineyards and winery. This special site is located at the base of the mountains that rise gently from the Tyrrhenian Sea, with the picturesque silhouette of the Castiglioncello castle at the top. The vines are planted at an altitude of 80 to 100 meters above sea level in blue clay soils that are unique to Bolgheri. That ideal position opens the vineyards to soft breezes, proximity to the sea, long daylight hours and cool diurnal shifts from the protective wall of low mountains at the back. It's a little garden of Merlot Eden. The center of the vineyard now is home to the new Masseto winery and an adjacent tasting room built into a pre-existing farmhouse. This wine was made in the old winery (the existing Ornellaia winery). Fermentation kicks off in a combination of steel and oak tanks before the wine is racked over to barrique, where it rests for two years. The wine then goes into bottle for 12 months before its release. Like most vintages of Masseto tasted this early in the game, the oak is omnipresent, and it grounds the wine in terms of texture and structure. It is powerful, but that's always the case with Masseto (this vintage records a 15.5% alcohol content). I tasted this wine next to the decidedly more playful Massetino, and the Masseto moves over the palate with substantial fruit weight and concentration gained over the course of this hot and dry growing season (which produced smaller, richer and more compact berries). Perhaps, what this vintage lacks is that profound varietal character that we saw in recent vintages like 2016 and 2015. If concerned that the hot vintage would draw out too many ripe fruit tones, the oak serves to soften some of the more volatile components of the fruit. Those distinctive notes of macchia mediterranea (wild bush) that I always associate with Masseto are less present in this vintage. You feel the oak tannins on the finish with toast and vanilla that will certainly shed as the wine ages. In fact, I went back to taste the wine 12 hours later, and they had already softened considerably. This 2017 vintage will be released in October 2020.” (Monica Larner)