Barbaresco wordt vaak gezien als het meer toegankelijke, maar minder interessante zusje van de koninklijke Barolo. Toch is deze kwalificatie niet terecht. Want ook al is Barbaresco gemaakt van dezelfde druif (Nebbiolo) en groeien de wijnranken op plekken minder dan 20 kilometer van elkaar, Barbaresco heeft een heel eigen identiteit. Barbaresco wordt geproduceerd in de Langhe een meer specifiek, ten zuiden van de rivier de Tanaro. Vooral de dorpjes Barbaresco, Treiso en Neive zijn beroemd om hun Barbaresco’s.
 
De Barbaresco I Patriarchi van Cantina Francone is een klassieke Barbaresco met een heldere en diepe robijnrode kleur. In de neus complexe fruitaroma’s met subtiele hints van drop, tabak en vanille. In de mond elegant, met een rijk en goed gestructureerde body en prettige tannines. Een mooie klassieke Barbaresco.
 
De druiven worden begin oktober handmatig geoogst. Na de fermentatie rijpt de wijn 30 maanden in houten vaten. Na de botteling rust de wijn nog 12 maanden op fles in de kelders van de Cantina. De wijn is op zijn best vanaf 5 jaar na de oogst.
 
De Barbaresco I Patriarchi is heerlijk bij stevige pasta’s met ragu of risotto’s met de lokale kazen Castelmagno of Fontina. Ook geroosterd vlees en wild doen het goed.
 
Informatie:
Naam
: Barbaresco I Patriarchi DOCG
Regio
: Piëmonte
Druifsoort
: 100% Nebbiolo
Producent
: Cantina Francone
Jaar
: 2015
Kleur
: Rood
Soort
: Droog
Land
: Italië