Cantina Santadi - Terre Brune 2015
Cantina Santadi - Terre Brune 2015
Het vlaggenschip van Cantina Santadi! Donker fruit, jeneverbes, tabak en chocolade. James Suckling: 94 punten!
€ 31,80
excl. btw
€ 38,48
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 0

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
 
Carignano del Sulcis is een druif die we ook veelvuldig in Zuid-Oost Frankrijk en Spanje tegenkomen, respectievelijk onder de namen Carignan en Carineña. De druif wordt in The Oxford Companion to Wine beschreven als “een druif die zich alleen onderscheidt door zijn nadelen”. Maar ook hier blijkt de hand van de wijnmaker weer onderscheidend, want in de Sulcis, de zuidwesthoek van Sardinië, groeit deze druif tot ongekende hoogten en worden er hooggewaardeerde wijnen van gemaakt. Cantina Santadi is één van de wijnhuizen die deze druif heeft weten te vinifiëren tot een topwijn!

De Carignano del Sulcis Superiore Terre Brune van Cantina Santadi is een diep robijnrode wijn met granaatrode hints. Het bouquet is vol en complex met hints van pruimen, zwarte bramen, jeneverbes en licht zoetige specerijen, tabak en chocolade. De smaak is rijk en warm, zacht, fruitig en kruidig met milde tannines, die eindigt in een mooie lange afdronk.

De druiven voor de Terre Brune komen van de oudste, niet geënte wijnstokken (bushvines of alberello) in de lagere delen van de Sulcis. De druiven worden eind september handmatig geoogst en, na persing, ongeveer 15 dagen gemacereerd en vergist in roestvrijstalen tanks. Na de malolactische omzetting wordt de wijn 16 tot 18 maanden gerijpt in nieuwe barriques en nog 12 maanden op fles.

De Terre Brune matcht uitstekend met gegrild vlees en andere stevige, kruidige hoofdgerechten.

De Terre Brune is in 2006 door de Italiaanse vereniging van sommeliers verkozen tot de beste rode wijn van Italië.

James Suckling, 94 punten:
"Aromas of blueberries and black berries with tar and asphalt undertones. Medium to full body. Velvety and refined tannins. Flavorful finish." (James Suckling)

Decanter, 93 punten:
"An ode to Sulcis' ungrafted old Carignano vines. Scents of anis, bay leaf and dried broom reveal slowly, then crushed stone and concentrated black plum appear on the palate. Still firm and tight."

Vinous, 92 punten:
"Bright medium red. Fresh cocoa, sweet spices and red fruit on the knockout nose. Then intensely flavored but not weighty with classic energy and notes of flowers and tar complicating ripe red fruit and chocolaty flavors. Dense and juicy with sophisticated tannins on the long suave finish. Great stuff in a riper, suaver style than the Rocca Rubia, though both are excellent wines and each will have its fans." (Ian d’Agata)