Alepa – Palagrello Riccio Bianco 2015
Alepa – Palagrello Riccio Bianco 2015

Rijke, geconcentreerde wijn van Palagrello Bianco

Standaard levertijd

3 - 4 werkdagen

€ 17,75
excl. btw
€ 21,48
incl. btw
Prijs per fles

Voorraad : 10

Aantal: 
Bestellen
Pallagrello Bianco is een geliefd druivenras, waarvan gedacht wordt dat het zijn oorsprong vindt in Campanië, Italië, of mogelijk het oude Griekenland. Phylloxera en meeldauw hadden de druif bijna doen uitsterven, maar ze werd in de jaren negentig herontdekt en wordt sindsdien door enkele wijnproducenten opnieuw verbouwd. In de 18e eeuw, toen het koninklijk huis van Bourbon over Napels en Sicilië regeerde, werd Pallagrello Bianco een favoriet van koning Ferdinand IV. Hij reserveerde een plaats voor de druif in zijn beroemde Vigna del Ventaglio, oftewel Waaiervormige Wijngaard, die alleen was gereserveerd voor zijn favoriete wijnstokken. Destijds werd de druif vereerd om zijn vermogen om vini buoni e serbevoli (hoogwaardige en duurzame wijnen) te maken - een eigenschap die door de hedendaagse producenten opnieuw wordt gewaardeerd.

De Palagrello Riccio Bianco is diep goudgeel van kleur. In de neus intense expressies van mirabellenpruimen, perzik, abrikoos, acaciahoning en mediterrane kruiden, met in de achterhand wat hooi en hazelnoot. De smaak is rijk en geconcentreerd, delicaat zacht en bijzonder sappig.

De druiven voor de Palagrello Riccio Bianco komen van de heuvels rond Caiazzo op een hoogte van 250 meter. Ze worden eind september handmatig geoogst. De wijn wordt op een volstrekt natuurlijk wijze gemaakt, zonder toevoeging van sulfieten. De druiven worden zacht geperst en na de langzame vergisting rijpt de wijn 12 maanden in roestvrijstalen vaten. De wijn wordt niet gefilterd of gestabiliseerd. Er kan derhalve wat depot achterblijven in het glas.

De Palagrello is heerlijk bij gegrilde vis met kruiden.

WineEnthusiast, 90 punten:
“Aromas of orange rind, dried apricot and acacia honey follow over to the deeply colored full-bodied palate along with toasted hazelnut and thyme. It's unusual but also intriguing and savory.” (Kerin O’Keefe)
 
Naam
Palagrello Riccio Bianco Terre del Volturno
Jaargang
2015
Classificatie
IGT
Producent
Alepa
Gebied
Campanië
Duivensoort
100% Palagrello Bianco
Rijping
12 maanden roestvrijstalen tanks
Kleur
Wit
Soort
Droog
Inhoud
0,75 L
Score
90 punten (WineEnthusiast) | 90 punten (Decanter)