Tenuta Valdipiatta is gevestigd in het Toscaanse dorp Montepulciano. Eind jaren ’80 kocht de spoorwegingenieur Giulio Caporali hier een oude wijnboerderij en enkele hectaren wijngaard om zijn droom te verwezenlijken: een grote wijn maken.
 
Met een sterk innovatieve aanpak en een diep respect voor het land, is Giulio erin geslaagd om Tenuta Valdipiatta te transformeren tot een van de toonaangevende producenten van de beroemde Vino Nobile di Montepulciano. In 2002 heeft Giulio het management van het bedrijf overgedragen aan zijn dochter, Miriam. Zij leidt Tenuta Valdipiatta met dezelfde passie als haar vader en met eenzelfde respect voor het terroir van Montepulciano en de oude tradities van het wijn maken.
 
Tenuta Valdipiatta bezit momenteel circa 30 hectare aan wijngaarden. Nagenoeg alle wijngaarden werden begin jaren ’90 vernieuwd, met uitzondering van de cru wijnvelden Sanguineto en Vigna d’Alfiero, welke begin jaren ’70 werden aangeplant.
Ruim 80% van de beschikbare grond is bestemd voor het verbouwen van de edele Sangiovese-druif, welke in Montepulciano bekend staat als ‘Prugnolo gentile’. Canaiolo Nero en Mammolo completeren de range van typische druivenrassen uit de streek, naast enkele internationale druivensoorten voor de SuperTuscans van het domein.
 
De wijnen van Tenuta Valdipiatta gooien internationaal hoge ogen. Met name de Vino Nobile di Montepulciano wordt jaar op jaar hoog gewaardeerd door Robert Parker.
 




Bezig met laden...
Foto Omschrijving
 
Valdipiatta-Chianti-Colli-Senesi-‘Tosca’-DOCG-2012 Valdipiatta – Chianti Colli Senesi ‘Tosca’ DOCG 2012

De Tosca is heerlijk bij pastagerechten met stevige sauzen, rood vlees en wild en gerijpte kazen.
Valdipiatta-Rosso-di-Montepulciano-DOC-2012 Valdipiatta – Rosso di Montepulciano DOC 2012

Heerlijke Rosso di Montepulciano. Indringende aroma’s van rood en zwart fruit met wat vanille. Heerlijk bij pasta met een ragu van wild zwijn.
Valdipiatta-Vino-Nobile-di-Montepulciano-DOCG-2011 Valdipiatta – Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2011

Hooggewaardeerde Vino Nobile di Montepulciano. Indringende aroma’s van donker fruit met hints van tabak. Heerlijk bij rood vlees en wild.
Valdipiatta-Pinot-Nero-IGT-2005 Valdipiatta – Pinot Nero IGT 2005

Mooi gemaakte, houtgerijpte Pinot Nero. Intense, fruitige aroma's aangevuld met vanille, tabak, cacao en rozen. Heerlijk bij stevige pasta's, risotto en rood vlees.
Valdipiatta-Vino-Nobile-di-Montepulciano-‘Vigna-d’Alfiero’-DOCG-2005 Valdipiatta – Vino Nobile di Montepulciano ‘Vigna d’Alfiero’ DOCG 2005

Houtgerijpte, single-vineyard Vino Nobile van oude stokken. Heerlijk complexe wijn met veel tertiaire aroma's (kaneel, tabak, chocolade). Perfect bij stevige, kruidige gerechten. Lang bewaarpotentieel
Valdipiatta-Vino-Nobile-di-Montepulciano-‘Vigna-d’Alfiero’-DOCG-2007 Valdipiatta – Vino Nobile di Montepulciano ‘Vigna d’Alfiero’ DOCG 2007

Houtgerijpte, single-vineyard Vino Nobile van oude stokken. Heerlijk complexe wijn met veel tertiaire aroma's (kaneel, tabak, chocolade). Perfect bij stevige, kruidige gerechten. Lang bewaarpotentieel
Valdipiatta-Vin-Santo-di-Montepulciano-DOC-2005-0375L Valdipiatta – Vin Santo di Montepulciano DOC 2005 0,375L

Traditioneel gemaakte Vin Santo van zeer hoge kwaliteit. Zoet en zwoel, maar met voldoende aciditeit om mooi in balans te zijn. Heerlijk bij rijpe kazen of cantuccini-koekjes.