Umbrië staat ook wel bekend als het ‘groene hart van Italië’. De regio ligt dan ook in het midden van Italië, ingeklemd tussen Toscane, de Marche en Lazio.
 
Met ruim 16.500 hectare aan wijngaarden is Umbrië een van de kleinste wijngebieden in Italië. Toch zijn de wijnen uit Umbrië internationaal bekend, met name de wijnen uit Orvieto.
 
De voornaamste witte druiven in Umbrië zijn de inheemse Grechetto-druif en de Trebbiano en Malvasia. In Zuidwest-Umbrië wordt van Grechetto, Procanico (een lokale Trebbiano-kloon), Verdello en Canaiolo bianco de wereldberoemde Orvieto gemaakt. De zoete variant van deze wijn werd vroeger geprezen door koningen, pausen en kunstenaars. De tegenwoordig veel bekendere droge variant is de meest geëxporteerde wijn van Umbrië.
 
De belangrijkste rode druiven zijn de Sagrantino en Sangiovese. De bekendste rode wijn uit Umbrië is zonder meer de Sagrantino di Montefalco. Een karaktervolle, droge wijn, rijk aan tannines. Elders in Umbrië wordt veel geëxperimenteerd met combinaties van Sangiovese, Canaiolo Nero en internationale druivenrassen. Deze vinden we terug in de wijnen van de appellaties rond Torgiano, Assisi en het Trasimeno meer.

 Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.