Gaja
Angelo Gaja is één van de meest bekende wijnproducenten van Italië. De legende begon in 1859 toen Angelo’s overgrootvader, Giovanni Gaja, een wijnhuis begon in Barbaresco, Piemonte. Een generatie later neemt zijn zoon Angelo (de grootvader van de huidige eigenaar) het bedrijf over en samen met zijn vrouw, Clotilde Rey, leren zij hun zoon Giovanni (vernoemd naar zijn grootvader) dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn. 

In 1961 komt Giovanni’s zoon Angelo (inmiddels de 4e generatie) in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, vertrekt de jonge Angelo naar het buitenland voor een stage op wijnbedrijven in onder andere Bordeaux, Bourgogne, en Californië. Vol frisse ideeën keert hij terug naar zijn geboortestreek Piëmonte.

Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zijn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen starten ze een revolutie en voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare tot 50%, ze experimenteren met vinificatiemethoden, met de aanplant van nieuwe druivenrassen en met baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn heerlijke Barbaresco’s de hele wereld.

De Nebbiolo-druiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelo’s vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde aan deze traditie maakt, lanceert hij wel een nieuwe lijn Barbaresco’s van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single-vineyard wijnen ontstaat wereldwijde belangstelling en zo groeit Angelo Gaja uit tot de onbetwiste koning van de Barbaresco.

Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de Gaja vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Zijn beste single-vineyard wijnen maakt hij met 95% Nebbiolo en 5% Barbera. Dit is niet toegestaan in de DOCG Barbaresco en daarom laat hij de wijnen bewust ‘declasseren’ tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Geen probleem, aangezien de naam Gaja wereldwijd bekender is dan de DOCG Barbaresco.

In 1996 verwerft Angelo het wijngoed Ca’Marcanda in Toscane. Hiermee komt een langgekoesterde wens in vervulling om ook SuperTuscans te maken. De naam refereert aan de eindeloze onderhandelingen die Gaja moest voeren om het domein in bezit te krijgen. 

Inmiddels klopt ook de 5e generatie op de deur, in de vorm van Gaja’s dochters Gaia en Rosanna, die inmiddels een belangrijke rol in het bedrijf hebben.
Bezig met laden...
visibility
shopping_cart

Gaja – Sito Moresco Rosso Langhe

Top blend van Nebbiolo, Barbera, Merlot en Cabernet Sauvignon.

38,50

excl. btw

46,59

incl. btw
visibility
shopping_cart

Gaja Ca'Marcanda - Bolgheri Rosso Magari 2017

SuperTuscan van de hand van Angelo Gaja. Robert Parker: 94+ punten!

49,50

excl. btw

59,90

incl. btw

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op, tenzij u een account aanmaakt.
Accepteer geselecteerde cookies
WELKOM
Om LaPiuma Vini te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn. Door op "Akkoord" te klikken, verklaart u dat u 18 jaar of ouder bent.