Een Spumante is een mousserende wijn. De Valsellera wordt gemaakt volgens de metodo classico, dezelfde methode die wordt gebruikt in de Champagne. De term Brut geeft aan dat de wijn beendroog is en slechts weinig restsuiker heeft. 

Proefnotitie
De Spumante Brut Rosé Valsellera is licht robijnroze van kleur, met een fijne mousse. De geur is fruitig met framboos en tonen van wilde aardbeien op een achtergrond van kruiden, toast en vanille.  De smaak is fruitig, de mousse is vol en elegant en de finish is aanhoudend.

Wijngaard
De druiven van de Valsellera Rosé komen van een selectie van de beste Nebbiolo stokken van Francone. De druiven worden eind augustus met de hand geoogst. 

Vinificatie
De druiven van de Valsellera Rosé worden behandeld volgens de edele Rosé de Saignée methode, waarbij de druiven zachtjes gekneusd worden en men uitsluitend de afloopwijn gebruikt. Deze methode geeft intensere en rijkere wijnen dan bij persing. De vergisting vindt plaats op een lage temperatuur in roestvrijstalen tanks. De basiswijn wordt daarna nog een tweede keer vergist in de fles, waar de wijn minimaal 18 maanden op zijn gist blijft rijpen. Daarna volgt de degorgement en de afvulling.

Wijn/spijs
De Valsellera Rosé is een heerlijk aperitief, maar komt ook prima tot zijn recht met mooie voorgerechten, vleeswaren, gerookte vis en gegrild vlees.
 
Informatie:
Naam
Spumante Brut Rosé Valsellera VSQ
Regio
Piëmonte
Druifsoort
100% Nebbiolo
Producent
Cantina Francone
Jaar
N.V.
Kleur
Rosé
Soort
Mousserend droog
Land