08/09/2013
Hoewel pas ongeveer 10% van alle druiven geoogst is en de oogst nog steeds gevoelig is voor weersveranderingen, heeft de Italiaanse Organisatie voor Oenlogie, Assoenologi, haar voorspelling voor de oogst van 2013 gepubliceerd.Italië zal naar verwachting 44,5 miljoen hectoliter produceren, een groei van 8% ten opzichte van 2012. De productie zal in de meeste regio’s hoger zijn, met 20% meer in Abruzzo en 15% meer in Trentino Alto Adige, Campanië en Apulië. De enige region die minder zal produceren is Friuli Venezia Giulia. In deze region wordt 5% minder productie verwacht. De topregio is wederom Veneto, met een productie van 8,1 miljoen hectoliter.
 
Enkele highlights uit de meest toonaangevende regio’s:
 
In Piëmonte is Nebbiolo, de Barolo-druif, naar verwachting de minst productieve druif. De kwaliteit wordt echter zeer hoog ingeschat.
 
Hetzelfde geldt voor Lombardije, voor de druiven van de Franciacorta en Oltrepò Pavese. De oogst is hier in volle gang, hoewel de druiven niet overal even rijp zijn, als gevolg van de verschillende ligging van de wijngaarden.
 
In Veneto zal de oogst pas eind september op zijn top zijn. Voor Valpolicella wordt een daling van 10% in productie verwacht. De kwaliteit wordt door Assoenologi ingeschat op “goed tot excellent”.
 
In Toscane zal de oogst van Bolgheri en Morellino di Scansano half september beginnen. Eind september gevolgd door de oogst in Chianti, Chianti Classico, Carmignano, Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino. Ook hier wordt de kwaliteit ingeschat op “goed tot excellent”.
 
In Umbrië, vooral in Montefalco, kunnen de producenten die zijn gespaard van de hagel, uitkijken naar een uitstekende oogst, zowel in kwantiteit als kwaliteit.
 
In Campanië ziet de oogst er goed uit voor Aglianico en Taurasi. De productie ligt naar verwachting 15% hoger en de kwaliteit is naar verwachting zeer hoog.
 
Hetzelfde geldt voor de belangrijke blauwe druiven in Apulië, vooral voor Negroamaro.
 
In Sicilië, waar de vroegrijpende witte druiven al in de kelders liggen, begint de oogst met blauwe druiven van Merlot, Syrah en Nero d’Avola, gevolgd door Frappato. Er wordt een groei in productie verwacht van 10%. De kwaliteit wordt ingeschat op “goed tot excellent”.