Sauvignon is een wereldreiziger. Vanuit zijn Franse oorsprong heeft de druif overal ter wereld zijn weg gevonden. Toch zijn er maar weinig gebieden waar de expressie van deze druif volledig tot zijn recht komt. Friuli is echter zo’n gebied. Sauvignon houdt hier het midden tussen de varianten uit Nieuw-Zeeland en de Sancerre.
 
De Sauvignon Kolaus is een van de houtgerijpte cru’s van Pierpaolo Pecorari. Hij heeft een ietwat goudgele kleur met groenige reflecties. In de neus complexe aroma’s van rijp wit fruit met hints van vlierbloesem, tomatenblad en wat vanille.  In de mond is hij vol en rijk met toch ruim voldoende frisheid en mineraliteit. De afdronk is aromatisch en aanhoudend.
 
De rijping vindt plaats in barriques, waarbij de wijn circa 9 maanden op zijn eigen gisten bewaard wordt. Hierbij wordt de droesem wekelijks ‘omgeroerd’ (battonage) om zoveel mogelijk smaak mee te geven aan de wijn. Na de botteling rust de wijn nog 8 maanden in de kelders van het domein. De wijn kan goed ouderen en heeft een bewaarpotentieel tot 10 jaar!
 
De Sauvignon Kolaus is heerlijk bij mooie stevige gerechten. Een heerlijke combinatie met bijvoorbeeld gegrilde zalm met een dillesausje.
 
Informatie:
Naam
: Sauvignon Blanc Cru Kolaus IGP
Regio
: Friuli-Venezia Giulia
Druifsoort
: 100% Sauvignon Blanc
Producent
: Pierpaolo Pecorari
Jaar
: 2015
Kleur
: Wit
Soort
: Droog
Land
: Italië