Geen druif die voor zoveel ophef heeft gezorgd in Europa dan de Friulano. De druif werd vroeger ‘Tocai Friulano’ genoemd, maar aangezien de Hongaren met hun ‘Tocaji’-wijn (van Furmint druiven) een beschermde herkomstbenaming hadden, werden de Italianen in 2007 verplicht om de naam Tocai Friulano te veranderen. Sindsdien is de druif zijn chique dubbele naam kwijt en heet alleen nog Friulano. Qua elegantie heeft deze druif echter niks ingeboet!
 
De Friulano van Pierpaolo Pecorari heeft licht strogele kleur. Een mooie elegante neus met aroma’s van vlierbloesem en hints van lychees. De smaak is fris, fruitig en elegant. De prettige afdronk houdt lang aan.
 
De fermentatie van de druiven vindt plaats in roestvrijstalen vaten, waarna de wijn circa 7 maanden op zijn eigen droesem bewaard wordt. Hierbij wordt de droesem wekelijks ‘omgeroerd’ (battonage) om zoveel mogelijk smaak mee te geven aan de wijn. De wijn kan 4 tot 7 jaar bewaard worden.
 
De Friulano is lekker als aperitief en heerlijk bij San Daniele ham of risotto. 
 
Informatie:
Naam
: Friulano DOP
Regio
: Friuli-Venezia Giulia
Druifsoort
: 100% Friulano
Producent
: Pierpaolo Pecorari
Jaar
: 2016
Kleur
: Wit
Soort
: Droog
Land
: Italië