Barbaresco wordt vaak gezien als het meer toegankelijke, maar minder interessante zusje van de koninklijke Barolo. Toch is deze kwalificatie niet terecht. Want ook al is Barbaresco gemaakt van dezelfde druif (Nebbiolo) en groeien de wijnranken op plekken minder dan 20 kilometer van elkaar, Barbaresco heeft een heel eigen identiteit. Barbaresco wordt geproduceerd in de Langhe een meer specifiek, ten zuiden van de rivier de Tanaro. Vooral de dorpjes Barbaresco, Treiso en Neive zijn beroemd om hun Barbaresco’s.
 
De Barbaresco ‘Vigneto L’Ciaciaret’ van Antichi Poderi dei Gallina (Francone) is afkomstig van een van de mooiste Cru-wijngaarden uit de Barbaresco streek. De kleur is granaatrood, met oranje reflecties als de wijn oudert. In de neus mooie, complexe en delicate aroma’s van wilde zwarte kersen, besfruit en viooltjes met in de achtergrond hints van gekonfijte sinaasappel en tabak. In de mond vol en rond, met aanwezige maar elegante tannines, die mooi in balans zijn met de alcohol. De afdronk is aanhoudend en complex.
 
De druiven worden in de eerste helft van oktober handmatig geplukt. Na de fermentatie rijpt de wijn 18 maanden in grote eikenhouten vaten en nog 12 maanden op fles.
 
De Barbaresco ‘Vigneto L’Ciaciaret’ is een prachtige, delicate en complexe wijn die nu al lekker is, maar zeker nog beter wordt met de jaren.  De wijn kan zeker 10 jaar bewaard blijven.
 
Deze Barbaresco komt het best tot zijn recht met gegrild en geroosterd rood vlees, wild en stevige kazen.
Informatie: