In de Langhe is er een spreekwoord: “Nella Langa si inizia niente senza Dolcetto” (oftewel: In de Langhe begint niets zonder Dolcetto). Dolcetto heeft dan wel niet de reputatie van de beroemde Nebbiolo-druif, maar is door zijn fruitigheid een heerlijke wijn als opstapje naar het zwaardere werk.
 
De Dolcetto d’Alba ‘Menturin’ van Antichi Poderi dei Gallina (Francone) heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus intense, maar elegante aroma’s van wilde bloemen uit de Langhe en hints van rijpe kersen, pruimen en rode bessen. In de mond vol en zacht met mooie afgeronde tannines.  In de afdronk een mooi bittertje van amandelen.
 
De Menturin wijngaard, aan de rand van de Gallina Cru, levert mooie vol aromatische druiven dankzij de goede ligging op het zuiden. De druiven worden handmatig geoogst vanaf half september. De wijn rijpt 6 tot 7 maanden in roestvrijstalen vaten. Er wordt geen houtrijping toegepast, om de fruitigheid te behouden. De wijn kan het best jong gedronken worden.
 
De Dolcetto d’Alba ‘Menturin’ is mooi als aperitief, maar ook heerlijk bij een Antipasto Italiano met mooie vleeswaren en verse tot halfrijpe kazen.
 
Informatie:
Naam
Dolcetto d’Alba ‘Menturin’ DOC
Regio
Piëmonte
Druifsoort
100% Dolcetto
Producent
Antichi Poderi dei Gallina (Cantina Francone)
Jaar
2015
Kleur
Rood
Soort
Droog
Land