Rosso Conero is een kleine appellatie uit de Marken, maar misschien wel de beste. Het gebied ligt achter de Monte Conero, ten zuiden van Ancona. Het Conero voorgebergte is een uitzonderlijke omgeving voor de teelt van rode druiven. Het heeft een uniek microklimaat: de zee op slechts een steenworp afstand, in combinatie met een kalkhoudende bodem, arm, maar met veel structuur, welke de Montepulciano en Sangiovese druiven een absoluut origineel bouquet geven.
 
De Rosso Conero ‘La Gattara’ van Fattoria San Lorenzo is robijnrood van kleur met granaatrode reflecties. In de neus intense aroma’s van rijp donker fruit, waarbij vooral kersen, bramen en confiture van bosbessen herkenbaar zijn. In de mond rijk en complex, met wat tonen van leer en drop en een mooie kruidigheid in de lange afdronk.
 
De druiven voor de La Gattara zijn afkomstig van minimaal 25 jaar oude wijnstokken. Ze worden medio oktober met de hand geoogst. Na de zachte persing en fermentatie rijpt de wijn 24 maanden in Franse barriques. Na de vatrijping rust de wijn nog 8 maanden op fles in de kelders van het domein. Jaarlijks worden van deze wijn slechts ongeveer 1.500 flessen geproduceerd.
 
De Rosso Conero ‘La Gattara’ is vooral lekker bij wild zwijn ragu en stoofvlees (brassato) in wijnsaus.

 
Informatie:
Naam
: Rosso Conero ‘La Gattara’ DOC
Regio
: Marche
Druifsoort
: 70% Montepulciano, 30% Sangiovese
Producent
: Fattoria San Lorenzo
Jaar
: 2012
Kleur
: Rood
Soort
: Droog
Land
: Italië