Negroamaro is een autochtone druif uit de Salento. De naam Negroamaro wordt door velen letterlijk vertaald als ‘zwarte bittere’. Maar mensen die de Negroamaro als wijn kennen, weten dat dit niet de juiste vertaling kan zijn. Negroamaro is namelijk verre van bitter. De werkelijke oorsprong ligt in een Griekse wijn, 'maru’ genaamd. Een lokale wijn van de Negroamaro, een zeer donkere druif, leek erg op deze ‘maru’ en de naam Negroamaro, zwarte ‘maru’, was geboren. 

Proefnotitie
De Versus Negroamaro van Romaldo Greco is robijnrood van kleur, met paarsige nuances. De geur is vol en rijk, met fruitige aroma’s van zwarte kers, gevolgd door wat geroosterde amandel en spicy tonen van nootmuskaat. In de achterhand nog een zweem van vanille. De smaak is krachtig en vlezig, met goed geïntegreerde tannines en een prima balans. De afdronk is lekker spicy en houdt heerlijk lang aan.

Wijngaard
De druiven van de Versus Negroamaro komen van de circa 15 jaar oude druivenstokken rond Seclì. De bodem heeft een medium textuur met een hoog kleigehalte. De druiven worden medio september met de hand geoogst in kleine manden om de druiven niet te beschadigen. 

Vinificatie
De druiven van de Versus Negroamaro worden gekneusd en ontsteeld . Na de schilweking vindt de vergisting plaats gedurende 15 dagen in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt vervolgens 15 maanden in barriques.

Wijn/spijs
De Versus Negroamaro is een stevige, kruidige wijn. In combinatie met rijke vleesgerechten en wild komt deze Negroamaro uitstekend tot zijn recht.

Bijzonder
De Versus is uitgerust met een thermisch etiket. Als de wijn niet op de juiste temperatuur is, zijn de stralen van de vuurtoren niet zichtbaar. Is de wijn op de juiste temperatuur, dan zie je de stralen.

 
Informatie:
Naam
: Versus Salento Negroamaro IGP
Regio
: Puglia
Druifsoort
: 100% Negroamaro
Producent
: Romaldo Greco
Jaar
: 2014
Kleur
: Rood
Soort
: Droog
Land
: Italië
Alcoholpercentage
: 13,5%