Pinot Grigio is een grijsblauwe druif, waarvan voornamelijk witte wijnen wordt gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is de druif een mutatie van de Pinot Noir. Pinot Grigio is een druif met relatief veel suikers en weinig zuren. Daarom wordt deze druif vooral verbouwd in de koelere, noordelijke regio’s van Italië.
De Pinot Grigio ‘Olivers’ is een van de Riserva’s van Pierpaolo Pecorari. Hij heeft een ietwat kopergele kleur. In de neus dominante aroma’s van rijp fruit met hints van toast, noten en specerijen.  In de mond is hij vol en vet met toch ruim voldoende frisheid en mineraliteit. De smaak beweegt zich van floraal naar fruitig met op de achtergrond mooie aromatische kruiden. De afdronk is stevig en aanhoudend.
 
De rijping vindt plaats in barriques, waarbij de wijn circa 11 maanden op zijn eigen gisten bewaard wordt. Hierbij wordt de droesem wekelijks ‘omgeroerd’ (battonage) om zoveel mogelijk smaak mee te geven aan de wijn. Na de botteling rust de wijn nog 8 maanden in de kelders van het domein. De wijn kan goed ouderen en heeft een bewaarpotentieel tot 10 jaar!
 
De Pinot Grigio ‘Olivers’ is heerlijk bij mooie stevige gerechten met wit vlees, zoals konijnenbouten met aardappelen uit de oven.
Informatie:
Naam
Pinot Grigio Cru 'Olivers' IGP
Regio
Friuli-Venezia Giulia
Druifsoort
100% Pinot Grigio
Producent
Pierpaolo Pecorari
Jaar
2014
Kleur
Wit
Soort
Droog
Land