Chardonnay is een wereldreiziger. In elk wijnland wordt ook Chardonnay verbouwd. Chardonnay is ook de basisdruif in de grote mousserende wijnen, zoals Champagne, en een gewilde druif voor nieuwe klonen en kruisingen. Door deze veelzijdigheid wordt Chardonnay door sommige wijndrinkers gemeden. De ene Chardonnay is echter de andere niet. Daarom moet elke wijn afzonderlijk beoordeeld worden.
 
De Chardonnay ‘Sorjs’ is een van de Riserva’s van Pierpaolo Pecorari. Hij heeft een ietwat kopergele kleur met groenige relfecties. In de neus dominante aroma’s van rijp exotisch fruit met hints van toast, vanille en specerijen.  In de mond is hij vol en rijk met toch ruim voldoende frisheid en mineraliteit. De afdronk is stevig en aanhoudend.
 
De rijping vindt plaats in barriques, waarbij de wijn circa 11 maanden op zijn eigen gisten bewaard wordt. Hierbij wordt de droesem wekelijks ‘omgeroerd’ (battonage) om zoveel mogelijk smaak mee te geven aan de wijn. Na de botteling rust de wijn nog 8 maanden in de kelders van het domein. De wijn kan goed ouderen en heeft een bewaarpotentieel tot 10 jaar!
 
De Chardonnay ‘Sorjs’ is heerlijk bij mooie stevige gerechten. Een heerlijke combinatie met bijvoorbeeld zeebaars in een korst van zeezout.
Informatie:
Naam
: Chardonnay Cru 'Sorjs' IGP
Regio
: Friuli-Venezia Giulia
Druifsoort
: 100% Chardonnay
Producent
: Pierpaolo Pecorari
Jaar
: 2011
Kleur
: Wit
Soort
: Droog
Land
: Italië