Gavi is een van de meest elegante witte wijnen in Italië. De wijn wordt gemaakt van de Cortese druif en ontleent zijn naam aan het dorpje Gavi, gelegen in het midden van het productiegebied in de provincie Alessandria. Door de nabijheid van de Ligurische grens, vertoont Gavi qua stijl veel overeenkomsten met de lichte, fruitige wijnen uit Ligurië. Desondanks wordt Gavi gezien als de witte kroonjuweel van Piëmonte. Gavi kreeg een DOCG-status in 1998.

Proefnotitie
De Gavi di Gavi van Laficaia is strogeel van kleur, met groenige reflecties. De geur is elegant, fruitig en fris met aroma’s van citrusfruit en appel, met een vleugje venkel en vuursteen. De smaak is crispy en elegant, mooi gestructureerd en met een mooie balans tussen alcohol en zuren. Een heerlijk frisse wijn met een mooie finish.

Wijngaard
De druiven van de Gavi komen van de jonge wijngaarden in de heuvels rond Gavi. De bodem heeft een medium textuur met tuf- en kalksteen. De druiven worden eind september met de hand geoogst. 

Vinificatie
De druiven van de Gavi worden zacht geperst. De vergisting vindt gedurende 3 weken plaats in roestvrijstalen tanks op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden. De wijn rijpt vervolgens nog enkele maanden in roestvrijstalen tanks.

Wijn/spijs
De Gavi di Gavi  is een heerlijke, frisse wijn die gedronken kan worden als aperitief. In combinatie met schaal – schelpdieren, of bijvoorbeeld met een mooie pasta vongole komt deze wijn uitstekend tot zijn recht.
Informatie:
Naam
: Gavi di Gavi DOCG
Regio
: Piëmonte
Druifsoort
: 100% Cortese
Producent
: Laficaia
Jaar
: 2017
Kleur
: Wit
Soort
: Droog
Land
: Italië