Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in Italië. De druif heeft zijn oorsprong in de Piëmonte, nabij Monferrato. Hier wordt hij door wijnmakers gekoesterd, omdat hij goede opbrengsten geeft en redelijk makkelijk te verbouwen is. In de Langhe zegt men: “Barbera is de wijn die je drinkt, terwijl de Nebbiolo ligt te rijpen”.

Proefnotitie
De Barbera d’Asti van Laficaia is donker robijnrood van kleur, met een neiging tot granaatrood naarmate hij oudert. De geur is intens, fruitig en licht etherisch met aroma’s van kersen, bramen en aalbessen, met een vleugje spice. De smaak is fris en elegant, mooi gelaagd, lage tannine en een mooie balans.

Wijngaard
De druiven van de Barbera d’Asti komen van de jonge wijngaarden in de heuvels rond Nizza Monferrato. De bodem heeft een medium textuur met kalksteen en kleigrond.

Vinificatie
De druiven van de Barbera worden zacht geperst en vervolgens wordt een korte schilweking toegepast, waarbij de hoed zachtjes wordt overgepompt. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks, waarna de wijn nog enkele maanden rijpt in roestvrijstalen tanks.

Wijn/spijs
De Barbera d’Asti is een lekkere wijn voor alledag. De combinatie met mooie pasta’s en voorgerechten maakt hem nog beter. 
 
Informatie:
Naam
: Barbera d'Asti DOCG
Regio
: Piëmonte
Druifsoort
: 100% Barbera
Producent
: Laficaia
Jaar
: 2017
Kleur
: Rood
Soort
: Droog
Land
: Italië