De oorsprong van de Pinot Noir (of Pinot Nero zoals hij in Italië wordt genoemd) ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Pinot Noir wordt wel gezien als een van de beste en meest complexe blauwe druiven in de wereld. Geen enkele druif is zo gevoelig voor klimaat en terroir. Maar: goed gemaakt is een Pinot Noir onvergelijkbaar.
 
De Pinot Nero La Tartufaia van Giulia Negri is een briljante expresse van het terroir in de Langhe, met een constante bries voor ventilatie en grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De kleur is licht granaatrood met een oranje kleuring naar de rand. De geur is rijk en kruidig, met aroma’s van rood fruit, kruiden en een zweem van muskus. De smaak is fris en verfijnd, medium-bodied, met fluweelzachte tannines. Met verdere rijping wordt de zachte en elegante expressie van de druif nog meer ontwikkeld.
 
De druiven voor deze Pinot Nero zijn deels afkomstig van 15 jaar oude stokken van Serradenari, in het gebied La Morra. Na de handmatige oogst is er eerst een pré schilweking van 4 dagen. Daarna volgt de fermentatie in RVS met geselecteerde gisten, waarna er nog een schilweking van 7 dagen plaatsvindt. De wijn wordt daarna 16 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten.
 
De Pinot Nero is heerlijk bij vleesgerechten, wild gevogelte en gerijpte kazen. Hij kan meer dan 10 jaar bewaard worden.
 
Informatie:
Naam
: Langhe Pinot Nero La Tartufaia DOC
Regio
: Piëmonte
Druifsoort
: 100% Pinot Nero
Producent
: Giulia Negri
Jaar
: 2012
Kleur
: Rood
Soort
: Droog
Land
: Italië