Franciacorta is een mousserende wijn in de stijl van de grote Champagnes. Het specifieke terroir en het gebruik van dezelfde druivenrassen hebben er zelfs voor gezorgd dat Franciacorta een zeer serieuze concurrent is geworden van de bekende Champagnes. En de Franciacorta’s van Franca Contea horen bij de beste die er te vinden zijn.

Satèn is een speciaal type Franciacorta, altijd gemaakt van 100% Chardonnay, en met slechts 5 bar druk in fles, in plaats van de reguliere 6 bar. Het gevolg is een romige en zijdezachte mousse.

Proefnotitie
De Franciacorta Satèn van Franca Contea is licht goudgeel van kleur. De geur is complex en rijk, met aroma’s van tropisch fruit, ananas, citrus en amandel tegen een achtergrond van de typische autolytische geuren van verse brioche. De smaak is vol en zacht, met een zijdezachte en delicate mousse, sappig en met een aanhoudende finish.

Wijngaard
De druiven van deze Franciacorta Satèn komen van de druivenstokken in de gemeenten Adro, Corte Franca en Provaglio. De druiven worden begin september geoogst.

Vinificatie
De Chardonnay druiven van de Franciacorta Satèn worden zorgvuldig geselecteerd en na de oogst ontsteeld en zachtjes geperst. Na de eerste vergisting, voor 20% in eiken vaten, wordt de stille basiswijn gebotteld en wordt er een mengsel van gist en suikerwater (liqueur de tirage). Hierdoor vindt een tweede vergisting plaats in de fles. Aangezien de koolstofdioxide die hierbij ontstaat niet kan ontsnappen, blijft deze in de wijn en vormt de mousse. Bij de Satèn wordt minder suiker in de de liqueur de tirage toegevoegd, zodat de druk in de fles lager is. De wijn wordt vervolgens 48 maanden gerijpt op de gistcellen. Na het verwijderen van de gistcellen (dégorgement) wordt de wijn weer afgevuld met een mengsel van wijn en suikerwater (liqueur d’expedition) en wordt de fles voorzien van een kurk.

Wijn/spijs
De Franciacorta Satèn van Franca Contea is een heerlijke, rijke feestwijn. Uitstekend als aperitief, maar ook heerlijk bij mooie voorgerechten met schaal- en schelpdieren.
Informatie:
Naam
Satèn Franciacorta Brut DOCG Millesimato
Regio
Lombardia
Druifsoort
100% Chardonnay
Producent
Franca Contea
Jaar
2012
Kleur
Wit
Soort
Mousserend (Champagne stijl)
Land
Alcoholpercentage
12,5%