Bolgheri kwam internationaal op de kaart te staan bij een blindproeverij van Decanter in 1974, waar een 6 jaar oude Sassicaia de allerbeste Bordeaux van tafel veegde. Daarvoor was Bolgheri relatief onbekend. Sindsdien hebben de SuperTuscans uit de Bolgheri wereldfaam verworven. In Bolgheri worden met name rode wijnen gemaakt, maar er zijn ook enkele mooie witte wijnen te vinden.
 
De Bolgheri Bianco ‘Nova’ van Fabio Motta is zo’n mooie witte. De basis van deze wijn is Vermentino, aangvuld met een beetje Viognier. De kleur is strogeel, met enkele groene reflecties. Mooie vegetale tonen in de neus, met wat brem en acacia. De Viognier voegt daar tropisch fruit aan toe, met achterin nog wat amandel. De smaak is fris en sappig met een rijke afdronk.
 
De druiven voor deze Bolgheri Bianco zijn deels afkomstig van wijngaarden van Vignanova, Bolgheri. Na de handmatige oogst is wordt het sap gedurende 30 dagen gefermenteerd op een temperatuur van 13 graden. De wijn rijpt daarna op zijn gisten voor een periode van 4 tot 5 maanden.
 
De Bolgheri Bianco ‘Nova’ is heerlijk bij antipasti en seafood.
 
Informatie:
Naam
: Bolgheri Bianco 'Nova' DOC
Regio
: Toscana
Druifsoort
: 90% Vermentino, 10% Viognier
Producent
: Fabio Motta
Jaar
: 2017
Kleur
: Wit
Soort
: Droog
Land
: Italië